Kosmo kolorit

Forordet:

Her er Kosmo!

Metategneserien Kosmo.
Den danske klassiker for første gang i farver.

Kosmo blev skabt 1965-67 og havde i et par år sin daglige stribe i Svenska Dagbladet og Information. Kosmo blev også præsenteret i uddrag i Die Zeit.

Ophavsmanden hedder GEP. Bogstaverne står for billedkunstneren Mogens Gissel og jazzmusikerne Poul Ehlers og Tom Prehn. Gissel tegnede, Ehlers og Prehn stod for idéerne.

Kosmo blev senere genoptrykt i bogform 1982-84 på Husets Forlag.

Men så med ét, en forårsmorgen på Toms loft, genfinder forfatteren Paulina Olsen Kosmo, støver hefterne af og foretager et udvalg.

Hun respekterer seriens originale konturer og demonstrerer samtidig, hvordan det la'r sig gøre med IT og en nymodens råstærk teknik at farve Kosmo, så han vågner af sin tornerosesøvn.

Kosmos oprindelige ophav var vel i begyndelsen en kende skeptisk, men Paulinas engagement overbeviste pø om pø den undrende GEP ...

Kosmo er seriens hovedperson: en slags Enhver; en lille distræt og uskyldig mand med et stort hoved og håret redet pænt til siden. Kosmo rejser verden rundt. Som kosmopolit. Men han gør det ved at rejse rundt i det, der er hans eget univers: tegneserien. Dér krydser han streger og stier og vender op og ned på de billeder af verden, vi går rundt med.De oprindelige striber fik bl.a. følgende omtale:

"Det er bemærkelsesværdigt, at de sidste års store tegneserierenæssance over det meste af den vestlige verden ikke har ført til nogen større fornyelse at genren.
[...]
En enkelt fornyelse har der nu alligevel været. Og tilmed på dansk grund.
[...]
Tegneserien hedder Kosmo og fornyelsen ligger i dens begavede leg med tegneserien som genre, dens bevidste udnyttelse af mange af tegneseriens absolutter, af tegneseriens tegnsprog ...
[...]
Kosmo er noget meget sjældent i tegneseriehistorien: en avanceret, eksperimenterende og direkte stilfornyende serie."
– Billedkunst, nr. 4, 1967

"... Kosmo kan noget mere: vise at vores virkelighedsbillede er (lige så) vilkårligt beskåret som et tegneseriebillede ... Måske er tyngdekraften en abstraktion og stedet vi befinder os en tilfældigt valgt dimension blandt mange."
– Information, 23.06.82

Kosmo udfolder sit univers i det nye århundredes farver ...

God fornøjelse!
GEP & Paulina Olsen